Πώς να προστατευτείτε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

110
Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay

Όλοι μπορούμε να είμαστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, εάν είμαστε ενημερωμένοι και ακολουθούμε τις οδηγίες που δίνονται από τους κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

– Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, πρέπει να ενημερωνόμαστε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη του καιρού. Οι μοναδικές επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) καθώς και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Τα τηλέφωνα ανάγκης (Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112), πρέπει να είναι τοποθετημένα σε εμφανές σημείο στην οικία μας, όπου γνωρίζουν τα παιδιά και μπορούν να χρησιμοποιήσουν εφόσον χρειαστεί.

Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία, όπως τo επίθετό τους, τη διεύθυνση, αλλά και τον τηλεφωνικό αριθμό του σπιτιού.

Όλα τα μέλη της οικογένειας, πρέπει να ξέρουν και να μπορούν να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, αλλά και να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα, εάν χρειαστεί.

– Πάντα, πρέπει να υπάρχει σε σημείο εμφανές και εύκολης πρόσβασης, το κουτί πρώτων βοηθειών, είδη πρώτης ανάγκης, πυροσβεστήρας, φακός και φορητό ραδιόφωνο.

Μεριμνήστε ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι μετακινήσεις μας, σε περίοδο έντονων/ακραίων καιρικών φαινομένων, πρέπει να ελαχιστοποιούνται.


Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούμε, πρέπει:

Να ενημερωθούμε για τον καιρό και την κατάσταση οδικού δικτύου και σε καμία περίπτωση να μην αγνοήσουμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις τοπικών Αρχών (Τροχαία, Λιμενικό, Πυροσβεστική).

– Να μεταβάλουμε το πρόγραμμά μας, ώστε να αποφύγουμε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

Να ενημερώσουμε τους οικείους μας για την διαδρομή που θα ακολουθήσουμε.

Να ελέγξουμε το αυτοκίνητο προτού ξεκινήσουμε (Σε καμία περίπτωση να μην ξεκινάμε μακρινό ταξίδι, χωρίς να έχουμε φροντίσει για το καθιερωμένο σέρβις).

– Να μην αμελήσουμε να εξοπλιστούμε με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, αδιάβροχο, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών).

– Για την ασφάλεια τη δικιά μας και των συνανθρώπων μας, πρέπει πάντα να διευκολύνουμε το έργο των Αρχών, να μην χρησιμοποιούμε την ΛΕΑ και να καταλάβουμε ότι η υπομονή και η ηρεμία είναι σύμμαχοί μας και θα μας βοηθήσουν να τα καταφέρουμε σε δύσκολες περιστάσεις.

ΠΗΓΗ: https://www.civilprotection.gr/el/%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-0