Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος το Πάσχα είδαμε υπέροχους Επιτάφιους σε όλη την Ελλάδα. Επιτάφιους που στολίστηκαν από τους πιστούς κάθε Ενορίας με πολλή αγάπη.
Παράδειγμα προς μίμηση ήταν ο Επιτάφιος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στη Νάουσα Ημαθίας.
Ήταν στολισμένος με ανοιχτόχρωμους ροζ, μωβ και λευκούς λυσίανθους, που πλαισιώνονταν από πρασινάδα Ruscus και αντί γυψοφίλης είχε λευκά προβάτσια.
Μας άρεσε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους:
α) Δεν ήταν ασφυκτικά φορτωμένος με πολλά και διαφορετικά είδη λουλουδιών.
β) Φαινόταν το καλοδιατηρημένο στο χρόνο, ανάγλυφο ξύλο του Επιταφίου.
γ) Ήταν απλός, χωρίς να είναι πρόχειρα στολισμένος.
δ) Τα λουλούδια ήταν όλα τοποθετημένα σε υγρό σφουγγάρι moss, ώστε να μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα. Οι συνθέσεις στο επάνω μέρος και των τεσσάρων πλευρών ήταν σε ρακέτες ανθοδετικής και τα λουλούδια στους βραχίονες και τον τρούλο, σε γιρλάντες ανθοδετικής.
ε) Δεν χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα ακριβά λουλούδια, όπως οι ορχιδέες (σιμπίτιουμ ή φαλενόψις) ή ανθούρια.
στ) Δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου γυψοφίλη, η οποία ανεβάζει συνήθως το κόστος παράλογα (τα άνθη της είναι πολύ μικρά, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλη ποσότητα για να καλυφθεί οποιαδήποτε επιφάνεια) και δημιουργεί μια “μπερδεμένη εικόνα” όταν συνδυάζεται με άλλα είδη λουλουδιών.
Η γυψοφίλη είναι λουλούδι που δημιουργεί υπέροχες εικόνες, κυρίως όταν παρουσιάζεται μόνη της, ποτέ όμως σε ανθοσυνθέσεις με πολλά διαφορετικά είδη λουλουδιών.
ζ) Η πρασινάδα Ruscus ήταν κατάλληλη, λόγω του χρώματος και του σχήματος των φύλλων της.
η) Όσον αφορά το λουλούδι-πρωταγωνιστή, τον λυσίανθο, αυτός θεωρείται μια ασφαλής-έξυπνη επιλογή. Κάθε κλαδί λυσίανθου φέρει αρκετά, σχετικά μεγάλα άνθη, τα οποία χρειάζονται, όταν δημιουργούμε ανθοσυνθέσεις μεγάλης επιφάνειας. Επομένως συμφέρει και οικονομικά σε σχέση με άλλα είδη, όπως τα τριαντάφυλλα που κάθε κλαδί φέρει μόνο ένα άνθος. Τα χρώματα λυσίανθου που επιλέχθηκαν δεν ήταν έντονα, αλλά απαλά, όπως αρμόζει στην συγκεκριμένη περίσταση του στολισμού του Επιταφίου: απαλό μωβ, ροζ και λευκό. Δεν επιλέχθηκε το μωβ σκούρο, καθώς παρόλο που είναι πένθιμο χρώμα, θα “χανόταν” στην σκούρη πρασινάδα και θα δημιουργούσε την εντύπωση ενός στολισμού με κενά.
Ήταν ένας σεμνά στολισμένος, αλλά πανέμορφος Επιτάφιος.
Από εμάς, συγχαρητήρια στην Επιτροπή και τους Ενορίτες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νάουσας Ημαθίας, για τη σωστή επιλογή λουλουδιών και το όμορφο αποτέλεσμα.
Τους ευχόμαστε να είναι πάντα άξιοι, υγιείς και αγαπημένοι.